Ponedjeljak,
25. mart 2019.
FACE VIJESTI

CENTRALNI DNEVNIK 10. 03. 2018.

 Promet firmi iz Tešnja lani bio 1,4 milijardi KM 

 

Firme iz Tešnja prošle godine su imale oko 1,4 milijardi maraka prometa, izvozile su u oko 60 zemalja svijeta, od čega 70 posto u Evropsku uniju. Izvozilo se više od 350 finalnih proizvoda. U ovom gradu ima više od 2.400 poslovnih subjekata, među kojima je 20-ak velikih stranih investitora.

Ovo je kazao načelnik ovog grada Suad Huskić u specijalnom izdanju emisije Centralni dnevnik FACE TV koja je sinoć emitovana iz Tešnja. 

 

– U zadnjih 6-7 godina kontinuirano raste broj zaposlenih, sada smo na rekordnom nivou. Danas imamo 12.500 uposlenih i to je rekordan broj za općinu Tešanj. U posljednjih šest godina otvoreno je 3.500 novih radnih mjesta, rekao je Huskić.  

 

Ako se to uporedi s Federacijom BiH, dođe se do podatka da je svako deseto radno mjesto u posljednjih pet godina otvoreno u Tešnju.

 

Zanimljivo je da od 12.500 usposelnih manje od 2.000 radi u javnom sektoru. Ostali rade u proizvodnji, trgovini, poljoprivredi itd.

 

– Kamo sreće da takve standarde imamo širom BiH. Bili bismo jeftinija i efikasnija država sa više funkcionalnosti a manje korupcije, manje nerada i vjerovatno bi se svi bolje osjećali u BiH, naglasio je Huskić.  

 

Jedan od pokazatelja razvijenosti je da u Zeničko-dobojskom kantonu ima registrovano 1.800 teretnih vozila a da se 25 posto tih vozila nalazi u Tešnju.

 

Tema CD-a je bila ekonomski uspjeh Tešnja a gost je bio i generalni direktor HIFA OIL Grupacije Izudin Ahmetlić. Emisija je snimljena u punoj dvorani a predstavljene su brojne uspješne tešanjske kompanije. 

 

(biznisinfo.ba)