Subota,
20. april 2019.
The Ellen show (r)
14:30 - 15:15
Svijet/Regija

Gana: Odluka o priznanju Kosova će biti ponovo razmotrena

Odluka o Kosovu je doneta ranije i sada će biti revidirana, rekla je ministarka Shirley Ayorkor Botchway na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem

 

Gana će ponovo razmotriti odluku o priznanju Kosova, izjavila je danas ministarka inostranih poslova i regionalnih integracija Gane Shirley Ayorkor Botchway u Beogradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Odluka o Kosovu je donijeta ranije i sada će biti revidirana -, rekla je Botchway na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Kako je navela, ona boravi u poseti Srbiji i Beogradu, ne zato što je primorana već jer je htela, dodavši da je prijateljstvo dve zemlje obostrano.

- Mi bismo radije imali odnose sa vama -, kazala je ministarka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je Srbija donijela odluku da revitalizuje odnose dvije zemlje, koji su bili brilijantni, a koji su narušeni povodom odluke Gane da prizna Kosovo.

- Mi smo donijeli odluku da revitalizujemo naše odnose, da uspostavimo dobre odnose, za početak da budemo skromni, da budu kao u vrijeme Tita, a da se trudimo da budu bolji -, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, on želi da prijatelji Srbije iz Gane budu sigurniji da će "u Srbiji imati pouzdanog partnera koji će se rukovoditi našim zajedničkim interesima".

- Mi ne želimo da vršimo pritisak niti da to bude glavna tema, a kada je riječ o Kosovu, mi bismo voljeli da još jednom analiziraju situaciju koja je sada drugačija i voljeli bismo da Gana još jednom preispita odluku koju je donijela prethodna vlast -, naveo je.

Upitan da prokomentariše navode da se Priština već priprema za demarkaciju granice, odnosno da su počeli pripreme za obilježavanje linije sa centralnom Srbijom, Dačić je rekao da se to ne može vršiti jednostrano.

- Oni su proglasili nezavisnost jednostrano, postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi, nema nikakvih koraka u tom smjeru dok se ne postigne dogovor -, rekao je Dačić.

On je ocijenio da su to priče koje postoje, te podsjetio da ovog trenutka Beograd nema neki prijedlog oko kojeg je postignut dogovor, kao i da se o tome tek priča.

- Kakve demarkacije, vi dobro znate da postoji administrativna linija, da sljedeće godine će biti 20 godina kako KFOR kontroliše tu liniju, ali nikakvih drugih aktivnosti tu nema -, dodao je.

Dačić je rekao i da je rano govoriti o referendumu o pitanju Kosova.

- Ovdje treba razgovarati o tome i vidjeti šta je najbolje rješenje u interesu i Srba i Albanaca. Mislim da smo daleko, daleko od svega toga -, naveo je.

Na pitanje o tome šta se dešava sa državljankom Srbije koja je privedena u Crnoj Gori zbog navoda da je napala sudiju, Dačić je rekao da je konzul Srbije u toj zemlji posetio državljanku, a da će se vidjeti kakve će odluke Srbija donositi.

- Mi ćemo braniti interese naših građana svugdje u svijetu. Tražimo da se prema našim građanima postupa nediskrimanitorno, mi imamo prava na to, mi insistiramo da u duhu tih prijateljskih odnosa tako se postupa, mi radimo šta možemo, ali nema zasad novih detalja -, kazao je.

Ministarka Gane sastala se danas i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa potpredsjednikom Skupštine Srbije Đorđem Milićevićem, koji je naveo da je Srbija zainteresovana za dalje razvijanje ovih tradicionalno prijateljskih i dobrih odnosa. 

Sa time se saglasila i ministarka, koja je ukazala i na značaj unapređenja ukupne bilateralne saradnje dvije države, koja datira još iz Pokreta nesvrstanih.

 

Izvor: Anasolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)