Subota,
20. april 2019.
The Ellen show (r)
14:30 - 15:15
Svijet/Regija

Hahn: Korekcija granica kao mogući 'završni dio slagalice'

Evropski komesar za proširenje ne isključuje 'teritorijalnu razmjenu', ili 'korekciju granica', u okviru dijaloga Srbije i Kosova


Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da, u okviru dijaloga Srbije i Kosova, "teritorijalna razmena", ili "korekcija granica", nije isključena kao "završni dio slagalice".

On je za agencije MIA ipak naglasio da "bilo koje rješenje mora da doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona i da obje strane budu svjesne međunarodnih obeveza i zabrinutosti međunarodne zajednice", prenose Agencije.

Navodi se da Hahn "vjeruje da je moguće da se rješenje spora ostvari do sredine 2019. godine", prenosi Al Jazeera.

Uoči posjete Makedoniji, zakazane za ponedeljak, Hahn je, također, ukazao Skoplju šta bi moglo da se desi u slučaju "propuštanja prilike da se prihvati sporazum sa Grčkom na referendumu 30. septembra".

- Ukoliko prilika bude sada propuštena, prilično sam siguran da će vrata biti zatvorena decenijama, ako ne i zauvijek. Treba biti obazriv u politici, ipak u bliskoj budućnosti ona će ostati zatvorena, i to će biti naštetiti građanima ove zemlje (Makedonije) -, rekao je Hahn.

 

Izvor: Agencije

Foto: EPA