Srijeda,
26. juni 2019.
VOA
23:00 - 23:30
Kultura

U Istanbulu održana gala projekcija filma Aide Begić "Ne ostavljaj me"

Film "Ne ostavljaj me" bh. rediteljice Aide Begić od sutra se počinje prikazivati u kinima u Turskoj

 

Film "Ne ostavljaj me" bh. rediteljice Aide Begić od sutra se počinje prikazivati u kinima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom, večeras je u Istanbulu održana gala projekcija filma i druženje kojem su prisustvovali rediteljica i brojne zvanice.

- Zahvaljujem se Turskoj i svima koji žive u ovoj zemlji što ste otvorili svoja vrata za 4 miliona Sirijaca - , rekla je Begić prisutnima.

Istakla je da rat nanosi duboku bol mnogima jer, kako je kazala, djeca ostaju bez porodica, a roditelji bez djece.

- Znam da je i vama bilo teško, ali ova djeca su još uvijek živa zahvaljujući vama. Djeca koja su imala ulogu u filmu preživjela su mnogo toga. Oni su moji heroji. Oni su me naučili šta je snaga, hrabrost i ljubav. Kada god se nađem u teškoj situaciji, sjetim se onoga što su oni doživjeli i tako nađem novu snagu za dalje -, kazala je Begić.

Dodala je i kako nema potrebe očekivati neku nagradu za film, napominjući kako vjeruje da je ovo ipak njeno najuspješnije filmsko ostvarenje.

Producent filma, Muhammed Emin el-Huseyni, istakao je da su odlučili uraditi ovaj film s namjerom da se podigne svijest ljudi kada se radi o djeci bez roditelja.

- Mnogi od nas još ne razumiju u kakvoj situaciji se nalaze djeca bez roditelja -, rekao je Huseyni, dodajući da bi svako na neki način trebao pružiti pomoć ovoj djeci.

Film "Ne ostavljaj me" od sutra se počinje prikazivati u kinima u Turskoj.

Podsjetimo, ovaj film je ove godine kandidat ispred Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)