Srijeda,
26. juni 2019.
Ellen
21:00 - 22:00
Kultura

Aida Begić: Nadam se da će svijet postati bolje mjesto i da ću raditi veselije teme

Begić je govorila u Istanbulu na predavanju koje je organizovao Centar za umjetnička istraživanja pri turskoj Fondaciji za nauku i umjetnost


Višestruko nagrađivana režiserka Aida Begić, autorica filma "Ne ostavljaj me" o sirijskoj djeci izbeglicama, izjavila je kako se nada da će svijet jednog dana postati ljepše mjesto i da će imati priliku snimati veselije teme.
 
Begić je govorila u Istanbulu na predavanju koje je organizovao Centar za umjetnička istraživanja pri turskoj Fondaciji za nauku i umjetnost, a tom prilikom se osvnula na svoj posljednji film koji je ovogodišnji kandidat ispred Bosne i Hercegovine za prestižnu nagradu Oscar.
 
"Ne ostavljaj me" je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa.
 
Begić je istakla kako film "Ne ostavljaj me" uz njene ranije filmove "Snijeg" i "Djeca" predstavlja svojevrsnu trilogiju.
 
- U svom prvom filmu govorila sam o ženama i djeci koji su protjerani i izgubili svoje porodice. Moj drugi film bio je posvećen ratu i djeci bez roditelja u Sarajevu. Posljednji film je također nastavak ove teme. Iskreno se nadam da će svijet postati ljepše mjesto i da ću imati priliku snimati veselije teme -,
kazala je Begić, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Anadolu Agency (AA)