Nedjelja,
16. juni 2019.
UzBuđenje
08:00 - 10:00
FACE VIJESTI

Jutros nastupila izborna šutnja u BiH: Strankama i kandidatima zabranjeno javno predstavljanje

Za kršenje izborne šutnje u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM

 

Nakon tridesetodnevne izborne kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini u okviru koje su političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati predstavljali stranačke i svoje programe na javnim skupovima i medijima, danas u sedam sati nastupila je izborna šutnja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima. 

To uključuje, ali se ne ograničava samo na održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, kao i korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače, kao i svake aktivnosti kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Isto se odnosi i na korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače. Pod sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu samo ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona…

Za kršenje izborne šutnje u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM. 

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: AA