Utorak,
26. mart 2019.
FACE analize

Poljska predvodi evropsko oslobađanje od Rusije

U ovom trenutku kanal koji povezuje lagunu Vistula s Baltičkim morem prolazi kroz ruske teritorijalne vode. Pitanje prometa iz i u lagunu te prema luci u Elblagu će riješiti novi kanal dužine jednog kilometra kroz teritorij koji lagunu odvaja od mora. Tuskov konačni znak za otpočinjanje ovog projekta od rijetkih obrata u njegovoj političkoj karijeri i to u potpunosti zbog rata u istočnoj Ukrajini. Prošle godine Tusk je odbacio planove za izgradnju kanala u laguni koji će sada koštati malo više od 300 miliona dolara. Vrijedno je spomenuti da Poljska ima 5 godišnji sporazum s Rusijom o pravi plovidbe iz lagune Visla koji istječe krajem ove godine i ne očekuje se njegovo produzeženje a u svjetlu sankcija koje je kao protumjeru Poljskoj nametnula Rusija. Sankcije se odnose na uvoz voća i povrća iz Poljske u Rusiju. Poljska je prva podržala odluku EU-a da se uvedu sankcije Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini. Ova nekadašnja saveznica Moskve danas je jedan od najžešćih kritičara Putinova režima među članicama EU i predvodila je poziv za još oštrije sankcije prema Rusiji.

"Moramo reagirati na geopolitičku situaciju.Kriza Ukrajini nam je jasno pokazal da trebamo uraditi više sami za sebe i postati neovisni o našem najvećem susjedu", rekao je zastupnik u poljskom parlamentu Stanislaw Lamczyk u izjavi za lokalne medije. 

U svjetlu Lamczykove izjave komentatori i stručnjaci vjeruju da plan izgradnje kanala označava najnoviji i vjerojatno konačni pokušaj Poljskoj da se oslobodi ovisnosti o svom starom imperijalnom vladaru. Ovaj odnos ide daleko u prošlost i vrijedno je napomenuti da je jednom u prošlosti poljski kralju Stanislaw Poniatowski bio ljubavnik i marioneta ruske carice Katarine Velike i to vazalstvo se nastavilo i kasnije kroz istoriju sve do trenutka kada je Poljska prekinula sve veze s tadašnjim SSSR-om i njegovom nasljednicom Ruskom Federacijom.

Ostaje da se vidi kako će ovaj projekt utjecati na ostatak Europske unije te kako će druge zemlje članice će reagirati u nastojanju da se oslobode čvrstog stisaka Rusije pogotovo u oblasti snabdijevanja prirodnim gasom. Ostatak EU i svijeta će morati postati inovativan i orijentira se jedni s drugima, ako žele zaobići Rusiju učinkovito i na dugoročnoj osnovi.