Utorak,
26. mart 2019.
FACE analize

Srbija na raskršću između Istoka i Zapada

 

Aneksija Krima od strane Rusije već mjesecima puni stranice i minute medijskih izvještaja širom svijeta dok političari pokušavaju da nađu najbolji model za rješenje cijelog slučaja. Evropska Unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i njihovi partneri na Zapadu su odlučili kazniti Rusiju i natjerati je na drugačije ponašanje u slučaju Ukrajine tako što će Putinovom režimu i ljudima bliskim ruskom predsjedniku uvesti sankcije.

Posljednja runda ekonomskih sankcija, i kontra sankcija iz Moskve, se desila nedavno. Evropska Unija kao jedan od najvećih igrača u ovom obračunu političkih snaga uputila je jasne preporuke svojim članovima i potencijalnim članovima. Srbija se kao jedna od balkanskih zemalja koje žele da postanu članice Evropske Unije i koja je u pregovorima o članstvu našla na listi zemlja kojima su upućene pomenute preporuke. Onog trenutka kada su preporuke došle u Beograd politika i mediji su počeli postavljati pitanje kako će se ponašati zvanični Beograd?

Srpski premijer Aleksandar Vučić javnosti i političkim partnerima u EU, ali i u Rusiji, je još jednom pokazao da ima izuzetan smisao za djelovanje u teškim situacijama. Zamijenik šefa Delegacije EU u Beogragu Oscar Benedict uručio je Vučiću nedavno u Obrenovcudokument prema kojem EU od Srbije traži da se uzdrži od upotrebe mjera koja bi podržale nove trgovinske aktivnosti prema Rusiji.

Korištenje mjera podrške, pa i subvencija za izvoz u Rusiju koje je dosada Vlada Srbije davala, bi se prema preporukama EU smatralo kao “nefer i neprijateljsko ponašanje” koje bi se uz to smatralo drugačijim od ponašanja zvaničnog Brisela, a koje je usmjereno na stabilizaciju stanja u Ukrajini.

Da bi se trenutni srpski srednji put između Rusije i EU zadržao te da bi obje strane bile zadovoljne onime što radi režim u Beogradu, Vučić se odlučio za model “hoćemo i nećemo”.

“Ponašat ćemo se u skladu s preporukama, ali nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji. To je politika Vlade Srbije, koja zbog sopstvenih građana mora da sačuva dobre i prijateljske odnose s Ruskom Federacijom. Ne očekujem nikakve sankcije od EU zbog naše politike”, kažao je premijer Vučić.

I pored jakih političkih, vjerskih i historijskih veza između Srbije i Rusije ekonomska slika pokazuje da je Srbija više orijentisana prema zemljama članicama EU. Trenutni ekonomski pokazatelji kazuju da srpski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prema zemljama EU iznosi 62 posto, dok izvoz prema Rusiji iznosti samo 10 posto. Ovo jasno pokazuje gdje je srpski ekonomski interes i kojim putem treba da se kreću ukoliko žele da ga očuvaju i u budućnosti.

Srbija bi se ukoliko bi se oglušila o preporuke EU mogla naći pod sankcijama ili kaznama čime bi značajno usporila vlastiti napredak prema punom članstvu i prednostima koje donosi EU. Da se srpski lider dobro upoznao sa situacijom te da dobro poznaje ponašanje svojih sunarodnjaka govori i činjenica da je upozorio izvoznike iz Srbije da ni pod koju cijenu ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli u Srbiju.

Potezom koji je napravio Aleksandar Vučić umirene su obje strane, koje su u prvim reakcijama pozitivno reagovale, te još uvijek nema najava da bi se mogle desiti sankcije EU ili Rusije prema Srbiji. Vučić sada može nastaviti planiranje daljnjih pregovora s EU i pokušaju da se do kraja ove kalendarske godine otvore dva možda i najvažnija poglavlja pregovora 32 i 35. Isto tako obe strane mogu očekivati da će u narednim mjesecima i sedmicama imati identičan odnos Beograda prema njima.

“Dokle god je moguće, štitićemo ovakvu politiku i poziciju Srbije. Na putu smo evropskih integracija i očekujem od Evrope da poštuje datu reč, da Srbija pre kraja godine otvori poglavlja 32 i 35”, kazao je premijer Vučić.

Ostaje da se vidi kako će ovi potezi Aleksandra Vučića biti gledani u budućnosti te kako će i na koji će način Srbija balansirati odnose s oba partnera. Mnogi smatraju da će ukoliko se ovaj model pokaže uspješnim biti model za većinu zemalja regiona kako da se ponašaju u situacijama kada moraju da se odluče između Istoka i Zapada, ali i sa najbližim susjedima.