Srijeda,
26. juni 2019.
Ellen
21:00 - 22:00

Maximus Olympicus

Najveći sportski serijal u bivšoj Jugoslaviji

Doprinos bosanskohercegovačkih klubova i sportista u bivšoj Jugoslaviji je ogroman. Bašpoput hrabrog vojskovođe Maximusa iz filma "Gladijator" i naši olimpijci su pobjeđivali, osvajali olimpijske medalje, ostavivši tako neizbrisiv trag u sportskoj povijesti. Inspirirani njihovom snagom duha i tijela, koja ih je dovela na pobjednički tron, serijal je nazvan neobičnim, ali imenom koji govori upravo o toj snazi četrdeset i jednog sportiste – Bosanca i Hercegovca koji su osvojili 48 medalja... MAXIMUS OLYMPICUS... 

Pažljivom analizom lako se dolazi do spoznaje da nakon rijetkih značajnijih rezultata u 50-tim i 60-tim godinama, sportski klubovi i sportisti iz Jugoslavije doživljavaju pravu eksploziju uspjeha 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. Svim tim ostvarenim rezultatima svakako su izniman doprinos dali Bosanci i Hercegovci koji su u to vrijeme, braneći boje bivše zajedničke države, osvajali olimpijska i druga odličja u individualnim i kolektivnim sportovima. 

Imajući u vidu značaj Olimpijskih igara kao najveće svjetske smotre sporta, FACE se kao partner u realizaciji ponosno uključio u ovaj projekt, isključivo fokusiran na bosanskohercegovačke olimpijce koji su osvojili medalje. Na Olimpijskim igrama održanim u periodu 1948–1988. godine 41 sportista iz Bosne i Hercegovine donijeli su ukupno 48 medalja i to: 16 zlatnih, 20 srebrenih i 12 bronzanih. 

Urednici: Marjan Mijalović i Vedad Šurković

Termin emitovanja: svakog petka u 20:00h

08. April 2014.

Maximus Olympicus | PROMO 2013 [HD]